Hej! Jag heter Marie Bolk och arbetar som serietecknare och illustratör. Här får Du läsa lite om min bakgrund.

Jag är född 1974 och kommer ursprungligen från Årjäng i Värmland men hamnade tillslut i södraste Dalsland efter att ha bott i Vänersborg, Brålanda, Trollhättan, och även en blixtvisit i Eskilstuna där jag 1993 gick en termin (av tre år...) på högskola.

Jag har tecknat sen jag var två år gammal, mestadel har teckningarna bestått av hästar, men det har även blivit en hel del andra motiv under åren. 

Min stora idol när jag var liten var Lena Furberg som tecknade serier i min favorit tidning. Idag är hon en kär kollega på tidningen Min Häst, Egmont Publishing. Men vägen dit tog sina kringelikrokar.

Jag hade många drömmar om vad jag ville bli när jag blev stor när jag växte upp. Serietecknandet var något som nästan var för stort för att drömma minns jag. Som tur var hade jag fler drömmar, som att bli arkeolog och tandläkare.

Förutom att rita var jag mycket kreativ och pysslig när jag var liten. Pysslandet bestod i allt från himmel och jord, men en favoritsyssla var att göra saker i läder som selar, sadlar och träns till leksakshästarna och att bla snickra. Jag tom snickrade ihop ett Wasa-skepp... det sjönk...på sin jungfrufärd...hmmm.

 Jag ritade även ritningar på bla stall till mina Sindy och Barbie-hästar (leksakshästar) som jag sedan med varierande kvalitet på snickerierna byggde ihop.

Min bästis och jag ritade dock en dag ihop ett stall tillsammans och efter den ritningen, gjorde hennes farfar, två fantastiska stall till våra leksakshästar med tom kittade fönster! Vi har dem kvar...

Jag har förutom detta med hästar, alltid haft ett stort tekniskt intresse, som troligtvis grundat sig i min fars rallybilar som jag växte upp med och även i... Ja på den tiden hade man ofta samma bil privat som man även körde rally i! 

Jag har ett lustigt starkt minne av att jag ibland inte kunde motstå att noppra på gummiskyddet till störtbågen i dessa SAAB V4or... 

Jag tyckte det var dö-kul med rally och min första stora idol i livet hette Per Eklund! Döpte en jättedocka som jag fått av min farfar efter honom, hade även rallyförarnamn på flera gosedjur.


Under mina tonår resulterade mitt tekniska intresse att jag blev väldigt intresserad av flygplan, och ville bli flygförare inom försvaret.

Så jag gick Teknisk linje på gymnasiet för att göra detta möjligt. Hade tänkt gå Maskin-grenen men det slutade med att jag lustigt nog valde Bygg-grenen, då jag fick för mig i ett svagt ögonblick att rita hus vore kul! Men det blev inga höjdarbetyg, för intresset för detta svalnade snabbt, jag hade ju egentligen annat i tanken... (Läste även El-grenen på komvux vid ett senare tillfälle för att få upp vissa gymnasiebetyg)

Dock sökte jag efter Studenten högskolan och kom faktiskt in via arbetsprover och ett bra betyg i Teknik på Mälardalens Högskola på Teknisk Illustration. Så jag flyttade till Eskilstuna, men efter en termin så insåg jag, att trots att utbildningen var helt fantastisk, och att det jag lärde mig där på den korta tid jag var där har varit ovärderlig för mitt tecknande, så var jag där och då i tanken någon annan stans...

För vid det här laget hade mitt intresse mer gått åt mekanikerhållet än åt flygar hållet och mina tankar på ett yrke med penna i handen, hade flugit all världens väg.  

Mellan åren 1993-1995 praktiserade jag i omgångar på F7 Såtenäs, 1stn Komp.  Jag ryckte in i värnplikten på nämnda flottilj juli 1995 som plutonbefäl för att utbilda mig som flygtekniker inom försvaret. Detta fick dock ett abrupt slut i och med att jag havererade högerknäet under en övning. Knäet opererades men läkte inte alls enligt plan och haltandet ledde till inflammationer i höfterna, jag insåg efter några månader att det fungerade dåligt att spring runt i skogen. Vad skulle jag göra nu?

Några år tidigare hade jag gjort några illustrationsuppdrag för Min Häst, så jag vände mig dit. Efter arbetsprover fick jag frilansa som serietecknare för dem!

Detta höll jag på med fram till 1998 då mekandet tog överhanden. Hade under en tid, samtidigt med tecknandet, extraknäckt på en Motortrimmningsfirma där jag bla borrade motorblock. Så när jag slutat teckna, så började jag jobba heltid som bilmekaniker på en Audi/Ww återförsäljare en kort tid innan jag fick arbete på SAAB i Trollhättan.

 Där jobbade jag först som lackjusterare i måleriet men vid milleniumskiftet så började jag som mekaniker på Motorstyr/Avgaslab på Tekniska. På denna helt underbara arbetsplats jobbade jag fram till 2003 då ett stort varsel gjorde att många med mig fick lämna den tyvärr sakta sjunkande båten... Förutom alla härliga arbetskompisar man fick på SAAB så tog även detta arbete mig till USA ett antal gånger! Under denna tid träffade jag även min man Anders i ett garage i Trollhättan, men det är en annan historia ;)

Nåväl, där stod jag igen när varslet kom...Vad göra nu?

Det hade inte blivit många streck dragna på några år, javisst någon målad tavla här och där och någon utställning men inte mer...Jag var faktiskt lite sugen på att teckna igen, så jag kontaktade återigen Min Häst redaktionen och dåvarande redaktören Karin mottog mig med öppna armar, så jag fick började teckna serier igen dagen efter jag gick hem från SAAB.

Samma år köptes gården jag och min man lever på idag! Jag drömde när jag var liten alltid om en gård med gult hus med vita knutar där jag skulle bo med mina hästar när jag blev stor...

Så sedan dess livnär jag mig till största delen på mitt serietecknande och mitt illustrerande. För Min Häst har jag även författat ett antal serier jag tecknat och även skrivit flera artiklar genom åren. Sedan 2008 tecknar jag varje år ett antal berättelser där Min Hästs läsare är huvudförfattaren till. Jag justerar dock deras manus så att det passar i serieform. Det är galet roligt att ringa några samtal varje år och berätta till barnen att deras berättelse skall bli serier! Under några år hade jag även en egenskriven serie som hette ”I Stallet på Stället”, där figurerade faktiskt alla djur, jag och min man i! Men huvudfigurerna var min varmblodshingst Sixpack och mitt kallblodstravarsto Lundheims Maja. Hela min serieproduktion finns att läsa om här.

Sedan 2005 är också illustrerandet en del i mitt företag. Jag tar diverse illustrationsuppdrag som böcker, logotyper, porträttering av framförallt hästar, olika typer av illustrationer till alltifrån födelsedagspresenter till folieringsmotiv på fordon. Du kan se ett litet axplock här.

Idag lever jag på vår gård med min man Anders, läs om hans företag här. Vår älskade lilla hund Ira, 4 hästar (som Du kan läsa om här) och de två stallkatterna Dimma och Strimma.